HAK VE ÖZGÜRLÜKLER PARTİSİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ




AMAÇ VE KAPSAM

MADDE 1- Hak-Par Gençlik Kolları Hak ve Özgürlükler Partisi tüzüğü çerçevesinde oluşturulmuş parti  yan kuruluşudur. Gençlik kollarının merkezi partinin genel merkezidir.
Parti program ve tüzüğünün esaslara uygun olarak uygulanmasını sağlamaya çalışır. Partinin gençlik içinde taraftar ve üye bulması için parti yönetimleriyle birlikte, partinin amaçları doğrultusunda çalışır. Gençlik kolları bir bütün olarak parti tüzüğünün 19. Maddesine göre çalışır.

MADDE 2-
Genç partinin geleceğidir. Hak ve Özgürlükler Partisi Gençlik Kolları genci siyaset içerisine dâhil ederken onu bu zeminde konumlandırır. Değişik eğilimlerden gelen gençlerin, parti programı doğrultusunda bilinçlenmesi ve görevler üstlenmesini amaçlar. Bu bağlamda gençliği, gençliğin sorunlarını, siyaseti, siyasi katılımı ve siyasi bilinci bir gereklilik olarak görür.
Bu amaçla:
1. Kürt Sorununun demokratik, barışçı çözümüne katkıda bulunmak,
2. Partinin gelişmesi ve büyümesi için itici güç olmak,
3. Parti programının hayata geçmesi için canla başla çalışmak,
4. Gençlerimizin toplumsal değerlerimizle örtüşmeyen alışkanlıklardan uzaklaşmaları için çalışmak,
6. Geleceğin önemli sorumluluklarını üstlenecek olan gençlerimizi halkını seven, toplumuyla barışık, özgürlük ve demokrasi mücadelesi için özveride bulunabilen gençler haline getirebilmek için gayret etmek,
7. Gençlerimizin:
 -   Sürtüşme yerine diyalogu
-    Çifte standart yerine adaleti
-    Sömürü yerine hakça paylaşımı
-    Baskı, dayatma yerine demokrasi ve insan haklarını
-    Çıkarcılık yerine yardımlaşmayı esas alan birer şahıs olmaları için çalışmak,
 8. Gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarabilmeleri için gerekli olan siyasi, hukuki, idari ve ekonomik düzenlemelerin yapılabilmesi için gayret etmek,
 9. Amacı Kürt ulusunun özgürlüğünü temin etmek olan partimizin amaçlarını gerçekleştirmek için gençlik örgütümüzün tamamını en verimli şekilde çalıştırmak esas alınmıştır.    
 
PARTİ GEÇLİK KOLU ÜYELİĞİ
ÜYE OLMA ŞARTLARI

MADDE 3- 18 yaşını doldurmuş, partinin program ve tüzüğünü benimseyen herkes partinin gençlik kollarına üye olabilir. Gençlik kollarında faaliyet göstermek için 30 yaşının doldurmamış olmak gerekir. Ayrıca;
a-   Partiye belirli bir aidat ödemeyi taahhüt etmek
b-   Başka bir partinin üyesi olmamak şartıyla Geçlik Koluna üye olunabilir. Yüksek öğretim, Lisans, Yüksek lisans, doktora öğrencileri, Yüksek Öğretim elemanları da üye olabilir.
ÜYE OLAMAYACAKLAR
MADDE  4- Yüksek öğretim öncesi öğrencileri üye olamazlar.
ÜYELİĞE KAYIT
MADDE  5
- Gençlik kollarına kaydedilen üyeler, parti tüzüğünde belirtilen esaslara tabidir. Gençlik Kolları üyelerinin HAK VE ÖZGÜRLÜKLER PARTİSİ’ ne üyelikleri İlçe Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir. 30 yaşından küçük parti üyeleri gençlik kollarının tabii üyesidir.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ
MADDE  6- Parti üyeliği sona eren kişilerin tabii olarak Geçlik Kolları üyelikleri de düşer. Parti disiplinine aykırı davrandıkları için parti üyeliğinden çıkarılanlar, Geçlik Kolları üyeliğinden de çıkarılırlar.
GENÇLİK KOLLARI ÜYELERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 
MADDE  7-
Gençlik Kolları üyeleri ;
a) Karşılıklı sevgi ve saygı içinde, güçlü bir inanç ve kararlılıkla mücadele etme, her bakımdan iyi yetişme ve doğru bilgi sahibi olma gayretinde olurlar.
b) Toplumun yararı için kendilerinden fedakârlık ederek, şahsi çıkar gözetmeden ulusumuzun yararına olacak şekilde, hiç kimsenin hukukuna tecavüz etmeden, birlikte çalıştığı arkadaşlarıyla ihtilaf ve çekişmeye girmeden, diğer çalışma arkadaşlarıyla beraber ekip çalışmasına uygun şekilde, uyumlu, hoşgörülü ve iyi ahlak kurallarına uygun olarak çalışırlar.
c)Kendilerine verilen görevi en güzel şekilde ve titizlikle yaparlar.
d) Parti çalışmalarında arkadaşlarıyla danışır, parti kademelerinin hiyerarşi içinde verdiği talimatları yerine getirirler.
e) Birlikte çalıştıkları başkanın talimatlarını severek uygularlar.
f) Partisine ve parti yönetimine gönülden bağlı, vefalı olurlar,
g) Arkadaşlarında hata ve kusur aramazlar,
h) Partisiyle ve birlikte hizmet yaptığı arkadaşlarıyla memnuniyet duyduklarını her halleriyle belli ederler.
i) Herkesin huzur, barış ve kardeşlik içinde ağız tadıyla yaşayacağı, birbirini sevip sayan, yüce ahlaki değerlerle süslenmiş bir toplumun oluşması için bütün güçleriyle çalışırlar,
j) Yönetici konumunda olanlar çalışma arkadaşlarının hukukunu ve onurunu korumakla yükümlüdür.

ÖRGÜTLER
MADDE  8- Parti Gençlik Kolları Örgütü aşağıdaki kademelerden oluşur.
I-GENÇLİK KOLLARI ÖRGÜTLERİ
1)  Merkez Gençlik Kolu.
2)   İl  Gençlik Kolu.
3)   İlçe  Gençlik Kolu.
4)   Belde Gençlik Kolu.
Gençlik Kolu örgütleri, başta genel merkez olmak üzere parti tüzüğündeki kademelerin  karar ve talimatlarına uymak zorundadır.
II-GENÇLİK KOLU TEMSİLCİLİKLERİ
a) Köy ve Mahalle Gençlik Kolu temsilcilikleri
b) Sandık bölgesi Gençlik Kolu temsilcilikleri
MERKEZ GENÇLİK KOLU TEŞKİLATI
MERKEZ GENÇLİK KOLU YÖNETİM KURULU

MADDE 9 – Merkez Gençlik Kolu Yönetim Kurulu, Parti Meclisinin belirleyeceği 7 kişiden oluşur. Bu miktar artırılabilir, azaltılabilir. İhtiyaca göre yedek üye de belirlenir.
Merkez Gençlik Kolu,  Başkanlık Kurulu ve Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısına bağlı olarak çalışır.
Merkez Gençlik Kolu’nun çalışma esaslarını Parti Meclisi belirler.
Parti Meclisi gerek gördüğünde, il örgütlerimiz ile parti gençlik örgütünün genel görüşleri doğrultusunda ve partinin çok sesli yapısına uygun olarak Merkez Gençlik Kolu’nu yeniden oluşturabilir.
MERKEZ GENÇLİK KOLU BAŞKANI
MADDE 10 – Parti Meclisi’nce belirlenen Merkez Gençlik Kolu oluşumunu takip eden 7 gün içerisinde toplanarak Merkez Gençlik Kolu Başkanı ve Sekreter ve Sayman üyelerini tespit eder ve görev bölümü yapar.
Merkez Gençlik Kolu Başkanı bu görevini Parti Meclisinin belirleyeceği süreler içerisinde yürütür. (Bu süre, en çok bir yıldır.)
MERKEZ GENÇLİK KOLU YÖNETİMİ
MADDE 11 – Gençlik Kolu Yönetimi; Gençlik Kolu Yönetim  Kurulu üyeleri arasından seçilen  Gençlik Kolu Başkanı, Gençlik Kolu  Sekreteri ve Saymanı’ndan oluşur.
İL GENÇLİK KOLU
MADDE 12-
İl Gençlik Kolu; Merkez Gençlik Kollarının uygun görüşü ve Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısının onayı ile İl Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği 3 kişiden, Büyükşehir statüsündeki illerde ise 5 kişiden oluşur. Her ilde ihtiyaca göre yedek üye belirlenir.
İl Gençlik Kolu;
• Seçmen yaşına gelmiş olan gençlerin örgüt çalışmalarına aktif olarak katılmalarını temin etmek amacıyla her türlü organizasyondan sorumludur.
• Gençliğin bilinçlenmesi için ilçe, belde, köy ve mahalle, sandık bölgesi Gençlik Kolu kadrolarının ve üyelerin eğitim programlarını İl Başkanlığı ile işbirliği içerisinde düzenler ve takip eder.
• İlçe, belde,  köy ve mahalle ile sandık bölgesi Gençlik Kollarını kurar ve örgüt çalışma esaslarına göre çalışmalarını temin eder.
• İl Gençlik Kolları Merkez Gençlik Kolu’na uygun olarak hizmet ve örgüt görev bölümü yapar ve bu modele uygun olarak çalışır.
• Gençlik Kolları bütün örgüt çalışmalarında aktif bir faaliyet sergilemek zorundadır.
• İl Gençlik Kolları Merkez Gençlik Kolu’nun hazırlayacağı Gençlik Kolları örgüt rehberinde belirtilen raporları İl Başkanının onayını aldıktan sonra Merkez Gençlik Kolu Başkanlığına her ay düzenli olarak ulaştırır.
İLÇE GENÇLİK KOLU
MADDE 13-
İlçe Gençlik Kolu, İl gençlik Kolunun uygun görüşü ve İl Örgütünün  onayı ile İlçe yönetim kurulunun belirleyeceği üç kişiden oluşur. İhtiyaç göre yedek üye belirlenir.
• İlçe Gençlik Kolları’nın kuruluş ve çalışma usulleri, il Gençlik Kollarının kuruluş ve çalışma usullerine uygun olarak yapılır.
BELDE GENÇLİK KOLU
MADDE 14- Belde Gençlik Kolları İlçe Gençlik Kollarının teklifi ve İlçe  Yönetim Kurulu kararı ile ihtiyaca göre ilçe merkezleri dışında belediye örgütü olan yerlerde kurulur. İlçe örgütü ve İlçe Gençlik Kolunun vereceği görevleri yapar, en az üç kişiden oluşur ve ihtiyaca göre sayısı artırılır.
TEMSİLCİLİKLER
GENÇLİK KOLU TEMSİLCİLİKLERİ
MADDE 15-
a- Köy ve Mahalle Gençlik Kolu temsilcilikleri: Köy ve Mahalle Gençlik Kolu temsilcilikleri bir temsilci ve bir temsilci yardımcısından oluşur. Ancak Büyükşehirlerdeki kalabalık köy ve mahallelerde Gençlik Kolları örgütü köy ve mahallenin büyüklüğüne göre yeteri kadar sayı ile oluşturulabilir. Bu şekilde oluşan örgütlerin işleyişinde belde örgütü model olarak alınır.
Köy ve Mahalle Gençlik Kolu yönetiminin başkanlığını Gençlik Kolu Temsilcileri yapar.
Köy ve Mahalle Gençlik Kolu Temsilcileri, beldelerde belde, ilçelerde ilçe, illerde merkez ilçe Gençlik Kolları örgütleri tarafından bağlı bulundukları temel örgütlerin belde, ilçe, merkez ilçe başkanlarının veya İl başkanlarının onayı ile belirlenir.
b- Sandık Bölgesi Gençlik Kolu Temsilcilikleri: Sandık bölgesi Gençlik Kolu Temsilcilikleri, bir baş müşahit ve dört müşahit olmak üzere beş kişiden oluşur. Sandık bölgesi baş müşahit ve müşahitleri köy ve mahalle gençlik kolu temsilcilerinin bağlı oldukları köy ve mahalle temsilcilerinin bilgisi dâhilinde teklifleri üzerine ilçe yönetim kurulları tarafından görevlendirilir ve aynı usulle değiştirilir.                                                
 ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
MADDE 16- Disiplin işleri parti tüzüğünde belirtilen usul ve esaslara göre yürütülür.
MADDE 17-Gençlik Kolları, üyelerinin isimlerinin bulunduğu bir defter tutar. Gençlik Kolları Partiden bağımsız yazışma yapamazlar.
MADDE 18- Örgütün bütün kademelerindeki Gençlik Kolu başkanları bulundukları Temel Örgütün Yönetim Kurulunun gözlemci üyesidir.
MADDE 19-  Örgütün bütün kademelerindeki Gençlik Kolu Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri atandıkları usulle görevden alınabilir.   
MADDE 20- Yönetmelikte açık bulunmayan hallerde parti tüzüğü ve siyasi partiler kanunu  hükümleri ile ilgili mevzuat uygulanır.
MADDE 21-  Gençlik Kolları Yönetmeliği Parti Meclisi Kararıyla yürürlüğe girer. 27.04.2009

 

PARTİ MECLİSİ

 

BASINDA HAK-PAR
Genel Merkez : Sağlık 2 Sokak 56/10 KIZILAY / ANKARA Tlf: 0312 434 35 01- hakpar1@hotmail.com - hakpar@hakpar.org.tr
                            Diclekent Bulvarı Yayla Sitesi A/Blok D:2 Kayapınar / DİYARBAKIR Tlf : 0 412 237 88 94